Het ontstaan van De Bult

 

Dromen over groen

In de zomer van 2012 heeft de dorpsraad van Nieuwe Wetering deelgenomen aan het project 'Dromen over groen'. Dit project was een initiatief van de gemeenten Teylingen, Zoeterwoude en Kaag en Braassem i.s.m. de provincie Zuid-Holland, boeren en inwoners. Het doel was om op korte termijn, wensen en aanbod aan elkaar te koppelen en op langere termijn te komen tot een klantgericht natuurbeleid. Daar begon dus het dromen...

Maar wat waren onze dromen?
Wij wilden onder de noemers 'Maak van de nood een deugd' en 'Natuurbeleving in en om het dorp', de strook tussen de HSL en Nieuwe Wetering leefbaar maken. De bulten gras en struiken omtoveren tot een natuurbelevingstuin. Een gebied waar genoten kan worden van de natuur door iedereen. Een waterspeeltuin voor kinderen, een pluktuin, een tuin met bankjes waar genoten kan worden van natuur, vogels, vlinders bijen en bloemen. Door het plaatsen van de juiste bomen kan er een filter voor het fijnstof en het geluid van de A4 en HSL worden gemaakt. Wij maken dus van de nood een deugd.

Realisatie
Eind 2014 was het eindelijk zo ver: van droom naar realisatie. Paden, rustkuil, vuurplaats en snertplek werden aangelegd. En met de tweede ontsluitingsbrug werd De Bult al snel opgenomen in menig wandelrondje. Ook werd de vlinderidylle ingezaaid. In het voorjaar van 2015 volgde de beplanting: de pluktuin, het krentenbos, het kersenbloesem- en het esdoorntalud.

Opening
Op 31 mei 2015 is De Bult officieel geopend.